I medierne har man kunnet erfare at nogle efterskoler forbyder både mobil-telefoner og social medier den første tid. På nogle skoler drejer det sig om en uge, på andre en måned.
Det er en bekymrende tendens. Situationen svarer lidt til at sende en af ens ansatte afsted på udstationering. Hvem ville kunne acceptere at medarbejdere skulle arrangere det praktiske stort set uden kontakt til hovedkontoret i disse tider.
Såmeget desto mere mærkværdigt er det at forældrene til eleverne accepterer sådanne vilkår for deres investering som meget ofte løber op i 50.000 kroner for et skoleår.
Det er en forholdsregel uden virkning. Efterskoleelever kender hinanden når de møder på efterskolerne. Ser man på Facebook er der grupper for elever til det kommende skoleår. De er blevet introduceret og isolationsperioden er overflødig. Men forbuddet er ikke blot et irriterende indgreb i de unges frihed. Det er også et skadeligt indgreb.
Bevares ville nogle hævde. Det eneste man risikerer er at de unge rejser hjem hvis isolationen fra deres sociale netværk derhjemme bliver for meget.
Hvis det var det eneste man risikerede var det alt rigeligt. Vi taler om en stor økonomisk investering fra forældrenes side.
Men der er så meget mere på spil. Rejser de unge hjem, kan det være et så stort nederlag for de unge at det måske vil følge dem i lang tid. Derved er der tale om så alvorlige konsekvenser at forældrene på ingen måde burde ignorere denne risiko.
Forældrene bør kræve indflydelse eller i det mindste vælge en anden efterskole i disse tider hvor at udbuddet er så rigeligt. Forældrerollen stopper ikke blot fordi at de unge tager på efterskole. At være forælder anno 2012 er mere end nogle sinde et spørgsmål om at være helikopter forælder hvor at de lader deres barn få ro og personlig frihed alt imens at de svæver over vandene og monitorer de elektroniske spor barnet konstant vil efterlade sig, så de kan være der for deres barn og nødvendig gribe ind, hvis situationen måtte udvikle sig i en retning, som ikke er til barnets bedste.
Den store bølge af efterskoler som lukkede her i sommerferien sender et klart signal om at familierne vil noget andet som skolerne ikke kan honorere. For udvekslingsstuderende har udviklingen de sidste 10 år totalt ændret sig på grund af værktøjer som f.eks. Skype. De unge har nu langt større chance for at få forældrenes hjælp til at reflektere løbende over udvekslingsopholdet. Forældrene har muligheden for at følge op på de manglende løfter som gives af majoriteten af de bureauer som formidler udvekslingsophold, så de kan blive bragt til ansvar i medier og i forhold til ministeriet.
Det er nu efterskolernes tur til at blive bragt ind i det 21. århundrede - om nødvendigt råbende og skrigende, medmindre at de ikke vil følge markedets efterspørgsel og dermed vælge at lukke deres forretning.
Kilde:
Slut med Facebook og SMS (TV MidtVest, 17. august 2012)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar